Veneillessä navigoinnin tärkeys

Miksi navigointi on veneillessä niin tärkeää?

Veneilystä, puhumattakaan navigoinnista, allekirjoittanut ei ymmärrä hölkäsen pöläystä. Mitä voisikaan odottaa tyypiltä, joka suorastaa inhoaa veneessä istumista eikä voi alkuunkaan ymmärtää, että joku tosissaan siitä nauttii. Ensimmäisenä kun mieleen juolahtaa kauhukuvat siitä, miten vene kaatuu aallokossa keskellä pimeää merta tai miten moottorivika yllättää juuri hämärän laskeuduttua. Puhumattakaan ukkosmyrskyistä tai muusta mukavasta veneilysäästä.

Miksi navigointi on tärkeää?

Kuvittele tilanne, jossa olet keskellä jordaania. Pimeä hipailee jo ja auroinko antaa itsestään enää pienen vilauksen. Puolison kanssa ollaan niin romanttisella iltaveneilyllä, että oksat pois ja runko kumoon. Romantiikka sen kuin huokuu ympärillä olevasta mahdottoman kauniista maisemasta aina siihen saakka, kun vaimo ilmoittaa jäätyvänsä kuoliaaksi. Moottori käyntiin ja kohti rantaa.. Niin, missä se ranta sitten olikaan?

Yritäpä heittäytyä keskelle ei mitään, jossa kaikki ilman suunnat näyttävät samalta puhumattakaan siitä, että on sysipimeää. Yritä siine sitten navigoida takaisin rantaan, kun vaimollakin on jo räkä jäätynyt poskelle. Ehkä navigoinnin hallitseminen olisi tässä vaiheessa paikallaan.

Kotivesillä

Kuten jokaisen veneilijön muutenkin kuuluisi hallita navigointi,  niin erityisen noloa on olla hallitsematta navigointia ihan kotivesillä. Kotivesillä kun todennäköisesti on tullut pyörittyä useamman kerran aiemminkin ja jokainen kivi ja poukama on tullut tutuksi ilman suurempia ongelmia.

Jos kuitenkin romanttinen matka on saanut hieman tuulta purren purjeisiin ja matka on käynyt kauemmaksi kotivesistöstä, kannattaa todella pohtia jo ennen lähtöä, että miten osataan navigoida takaisin kotivesille.

Laitteet

Vene
Veneessä tulee olla hyvä navigointivarustelu

Jokaisella itseään kunnioittavalla veneilijällä toki on matkassa reilu määrä eri hinatisia ja laatuisia navingointilaitteita, joita voi moisen sattuman eteen tullessa käyttää. Navigointivälineistö on melkeinpä veneen tärkein varuste oikeanlaisten sähkövinssien lisäksi. Puhumattakaan siitä, että venettä todella tarvitsee siellä pimeässä ihan itse ohjatakin ja mielellään vielä osata lukea niin karttaa kuin kaikkia mahdollisia merimerkkejäkin.

Kartat ja merimerkit eivät ole veneilijän viihdykettä, vaan tosi tarkoituksella joku on merkeille keksinyt tarkoitukset ja joskus joku on ne syystä tai toisesta karttaan merkinnyt. Jos siis laitteista ei ole apua navigoinnissa, kannattaa ottaa vanha kunnon merikortti haltuun ja aloittaa navigointi kohti kotisatamaa.

Valot

Vaikka valot eivät itsessään purtta paikanna, niin aina pimeän laskeudutta valoista purressa on hyötyä. Joku muukin saattaa olla pimeällä liikkeellä veneensä kanssa ja tahtoo nähdä myös muut veneilijät. Puhumattakaan siitä, ettet muka tahtoisi itse tulla huomatuksi meriliikenteessä pimeän saavuttua.

Ei, ei ehkä kannata kokeilla afrikkalaista kalastajatyyliä ja sysipimeässä tuupata vene täyteen kalastajia ja läksiä suorastaan järkyttävään aallokkoon hankkimaan eläntöä. Kyllä, täysin pimeällä purrella. Kaiketi myös meriliikenteessä on venhoille säädökset valoista olemassa, samoin kuin millä tahansa maaliikenteessä kulkevalla ajoneuvolla. Ja kyllähän se valaistus saattaa navigoinnissakin helpottaa, jos on kyseessä hitusenkaan kivikkoisempaa rantaa jonne pyrkiä. Eihän kiviä välttämättä pääse väistämään, mutta alkaapa ketutus vaalmiiksi ainakin kaksi sekuntia ennen kiveen kolahtamista..