Miksi vanhusten hampaiden hoito on tärkeää?

Hyvä suunterveys kuuluu myös jo kypsään ikään ehtineille senioreille. Kun ihmisellä on terveessä suussa terveet hampaat, asiaa ei tule juuri ajateltua. Vasta kun suunterveyden kanssa alkaa olla ongelmia, asiaan alkaa kiinnittää huomiota. Jossain vaiheessa huono suunterveys alkaa vaikuttaa jo mittavasti jokapäiväiseen elämään. Hampaiden ja suunterveyteen vaikuttavia asioita ovat esimerkiksi se, että ikääntyessä suun limakalvot alkavat ohentua ja syljeneritys vähentyä. Vanhuksilla on myös heikempi purentavoima. Ateriointi ja ruoan pureskelu vaikeutuvat, huonot hampaan hävettävät ja vaikeuttavat sosiaalista elämää, suussa on koko ajan kuiva tunne…

Terveet hampaat

Jos ikäihmisen liikkuminenkin on alkanut vaikeutua, voi hoidonsaanti hammasongelmiin viivästyä tai jäädä kokonaan. Itse asiassa, monet hammasongelmat ovat saaneet alkunsa siitä, että vanhuksella on juuri liikuntakyvyn heikkenemisen takia vaikeuksia pitää huolta omista hampaistaan. Suunterveydestä huolehtimista hankaloittavat myös näön, muistin ja käsien motoriikan heikentyminen. Laitoshoidossa olevien vanhusten suunterveys on usein kokonaan unohdettu. Vanhuksille tulisikin järjestää enemmän tukea ja mahdollisuuksia suunterveydestä huolehtimiseen. Yksi vaihtoehto olisi hammaslääkärien tai -hygienistien kotikäynnit.

Mikä vanhuksien hampaita vaivaa?

Vanhuksilla on yhä pidempään omat hampaat suussa. Jotta elämänlaatu säilyisi kaikin puolin hyvänä, tulisi vanhusta tukea suunterveyden ylläpidossa siinä vaiheessa, kun hän ei enää itse jaksa tai muista sitä tehdä. Kivuton suu ja hampaat, joilla voi yhä rouskuttaa suolapähkinöitä ja jauhaa lehtipihviä, ovat elämänlaatuun suuresti vaikuttavia asioita!

Hammaslääkäri

Hampaiden tai hammasproteesien puhdistus on tärkeää. Reikiä voi silti tulla: 60-vuotiaan suussa alkaa tapahtua muutoksia, mitkä edistävät reikien syntymistä hampaisiin. Reikiä ei ehkä huomaa, koska hampaiden tuntoherkkyys on ikäihmisellä ihan toisenlainen kuin nuorempana. Ikenien kutistuminen johtaa siihen, että hammaskaula tulee paljaaksi, ja täten alttiiksi rei’ille. Syljen erityksen väheneminen ja suun limakalvojen heikkeneminen eivät johda vain kuivuuden tunteeseen suussa, vaan ne myös altistavat reikiintymiselle. Suun kuivumista aiheuttavat myös jotkin lääkkeet tai sairaudet. Liian niukka syljeneritys altistaa reikien ohella suun sienitulehduksillekin. Kuivan suun ja arkojen, punoittavien limakalvojen takia voivat vaikeutua myös puhuminen ja nieleminen.

Epäsäännöllinen ateriointi, varsinkin napostelu, altistaa hampaat usein happohyökkäyksille. Kun tähän vielä yhdistetään se, että liikunta- ja muistiongelmat voivat olla esteenä säännölliselle suuhygieniasta huolehtimiselle, ollaan ongelmissa. Plakki, eli hampaiden pinnalle tuleva bakteeripeite, aiheuttaa reikiintymistä ja ientulehduksia. Plakista tulee aikanaan hammaskiveä, mikä tuhoaa pikku hiljaa hampaiden kiinnityksiä. Omalta osaltaan vanhempien ihmisten suunterveyttä heikentää parodontiitti-niminen tulehdussairaus, mikä johtaa leukaluun tuhoutumiseen. Jos potilas ei saa tähän apua, alkavat hampaat irrota. Totta kai jatkuvalla tulehdustilalla on vaikutusta myös yleisterveyden kannalta.

Miten vanhuksien hampaita pitäisi hoitaa?

Vanhuksien hampaiden hoidossa pätevät samat ohjeet kuin nuoremmillakin: hampaat ja ienrajat on puhdistettava joko itse tai avustettuna kahdesti päivässä. Puhdistukseen käytetään pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa. Hammasvälit ronkitaan puhtaaksi hammaslangan tai hammasväliharjan avulla. Perusteelliseen puhdistukseen kuuluu myös kielen harjaaminen. Mikäli omille hampaille on jo pitänyt heittää hyvästit, puhdistetaan proteesi harjalla ja proteesien puhdistamiseen tarkoitetulla tahnalla. Kuivasta suusta kärsivän oloa helpottaa runsas veden juonti ja ksylitolipastillit tai -purkat. Ruokaöljy on hyvä vaihtoehto apteekin suuvesille, -geeleille ja muille kostutusaineille. Alkoholia sisältävä suuvesi tai kovin vaahtoava hammastahna saattaa pahentaa oireita.

Hammaslääkärikäynneistä kannattaa pitää kiinni vanhetessaankin. Suussa voi olla myös oireettomia tulehduksia. Tällaisten piilevien tulehdusten takia suu kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti, vaikkei enää yhtään omaa hammasta olisi jäljellä. Suuhygienistin tekemä hampaiden valkaisu takaa kauniin valkoisen hymyn jopa pariksi vuodeksi, jos omat hampaat ovat jo ajan kellastamat.