Ulkomailla navigointi

Millä eri tavoin voit navigoida ulkomaan reissulla fiksusti?

Hyvin moni meistä on varmasti joskus kohdannut tutun tilanteen: olet vierailemassa sukulaisesi luona, joka on hankkinut juuri hienon myytävissä olleen asunnon Espanjasta, Fuengirolasta. Olet päivän kiertelemässä kauppoja ja huomaat, että sinulla ei ole mitään käryä siitä, missä sovittu tapaamispaikka on. Mikä tässä tilanteessa auttaa?

Kun lähtee ulkomaille, niin siellä tarvitsee usein kartan apua liikkuessa. Navigoida voidaan nykypäivänä myös monella muulla tavalla. Oikeastaan paperista karttaa käytetään enää harvemmin. Moni navigoi jonkin laitteen avulla. Niitäkin on monenlaisia. Paperista karttaa käytetään usein silloin kun ollaan jonkin suuren kaupungin keskustassa tai lomakohteen ytimessä. Tällaisia karttoja jaetaan usein hotelleissa ja oppaiden välityksellä. Miksipä tässä tilanteessa ei käytettäisi paperikarttaa, jos sellaisen saa käteensä noin helposti. Näissä kartoissa on yleensä tietoja kohteen nähtävyyksistä ja muista kiinnostavista asioista kohteessa. Jos haluaa navigoida helpommin ja saada myös muita tietoja samalla selville niin kannattaa käyttää paperisen kartan lisäksi muitakin keinoja.

Kännykkä on hyvä väline navigointiin

Kännykästä on reissussa todella paljon apua. Siitä saa apua myös navigointiin monella tavalla ja siihen sitä kannattaakin käyttää. Lähes kaikissa kännyköissä on karttasovellus, jolla voi navigoida. Jo pelkästään sillä selviää jo pitkälle. Jos haluaa saada jotain muutakin irti reitistä niin kännykällä voi myös selvittää mitä nähtävyyksiä kohteessa on ja mihin kannattaa esimerkiksi mennä syömään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että netin käyttö puhelimella maksaa ulkomailla erikseen. Ensin kannattaa selvittää onko se itselle liian kallista, jos käyttää sitä paljon reissun aikana.

Autolla ulkomailla

Jos liikkuu autolla ulkomailla, niin kannattaa ehdottomasti käyttää siellä autonavigaattoria. Paperiset kartat on vaivalloisia käyttää ja niiden pitäisi olla ihan uusia karttoja, jotta niihin olisi kaikki tieuudistukset merkitty. Tieverkostoa uudistetaan jatkuvasti ja reitillä voi olla meneillään tietyö. Joskus sen takia voi joutua kiertämään eri reitin kautta. Paperista karttaa käyttämällä tämä reitti pitää löytää itse. Navigaattorin avulla voi taas selvittää helposti ja nopeasti uuden vaihtoehtoisen reitin.

Paperinen kartta ei myöskään kerro sitä, jos halutaan tietää, mikä reitti on nopein tai lyhin. Navigaattorista voi usein katsoa mitä kohteita matkalla on tai missä on lähin huoltoasema tai kauppa. Joihinkin navigaattoreihin saa esimerkiksi kännykän netin avulla palvelun, joka kertoo jos reitillä on ruuhkaa tai muita ongelmia esimerkiksi huonot sääolosuhteet.

Navigointi ilman apuvälineitä

Paperikartta
Kartta on edullinen, mutta erittäin hyödyllinen hankinta reissuun

Jos jostain syystä ei ole mukana kännykkää, paperista karttaa tai mitään mistä olisi apua navigointiin, niin keinoja on silti olemassa. Jos esimerkiksi lähtee hotellista kävelemään, autoilemaan tai muulla tavalla liikkumaan niin pistä matkalla mieleen eri paikkoja. Sitten takaisin palatessa voi niiden perusteella navigoida takaisin. Jos näkee matkalla vaikka itselle tärkeitä kauppoja niin ne jäävät helposti mieleen. Myös erikoiset tai muuten mieleen helposti jäävät kadunnimet voivat auttaa takaisin palatessa. Jos matkalla kävelee jonkin puiston ohi tai jokivartta pitkin niin kannattaa mennä niiden kautta myös takaisin. Jos hotellin läheisyydessä on jokin korkea rakennus, joka näkyy kauas niin sen avulla löytää varmasti takaisin ilman mitään muuta reitillä mieleenpainuvaa asiaa.

Muita navigoinnin välineitä

On tietysti olemassa muitakin navigointiin tarkoitettuja välineitä kuin kännykkä, autonavigaattori ja paperinen kartta. Jos jotain niistä edes käyttää niin on paljon helpompaa ja rennompaa kuljeskella vieraissa paikoissa. Tietää että vaikka kulkisi kuinka ristiin rastiin paikoissa niin sen avulla löytää aina takaisin. Kunhan tietää mihin osoitteeseen on menossa. Navigointivälineiden avulla löytää nopeammin sen kohteen johon menossa vaikkapa ruokapaikan. Paperikartan käyttö on tässäkin tilanteessa paljon enemmän aikaa vievä. Tekee aina fiksusti kun käyttää jotain nykypäivän navigointivälinettä apuna. Tällä tavalla on aika mahdotonta eksyä tai myöhästyä jostain.