Mitä hyötyä on osteopatiasta?

Osteopatiahoito on turvallinen ja lempeä menetelmä erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloihin. Sen avulla hoidetaan koko kehoa ja hoito toteutetaan pehmein tekniikoin. Kyseinen hoitomenetelmä kehitettiin 1800-luvulla Yhdysvalloissa. Hoidon periaate ei ole vain hoitaa ainoastaan kehoa vaan ihmisen psykofyysistä kokonaisuutta. Tämän vuoksi hoidon alussa osteopaattihoitaja haastattelee henkilöä ja kysyy erilaisia kysymyksiä kuten: mikä pahentaa oireita ja mikä helpottaa niitä? Heijastuuko kipu muualle kehoon? Onko kipu siedettävää vai voimakasta? Kuinka kauan oireet ovat kestäneet? Onko pahoinvointia tai kuumeilua sekä nukkumisesta, lääkkeiden käytöstä ja mahdollisista perinnöllisistä sairauksista. 

Osteopatiahoito on turvallinen

Osteopatiahoito on rentouttava ja miellyttävä kokemus. Hoito auttaa lihasjännityksiin, nivelten liikkuvuuteen ja verenkierron vilkastumiseen. Kivun syy ei aina välttämättä ole siellä missä sen luulisi ensisijaisesti olevan. Erilaiset trigger-pisteet voivat aiheuttaa yläselän lihaksiston kireyksiä ja tuntemuksia päähän, rangan hermojuuri voi heijastua ala- tai yläraajaan, rintarangan jäykkyys voi aiheuttaa hengästymistä ja jopa sydänoireita. Edellä mainitut oireet voivat helpottua juurikin osteopaattihoidolla. 

Henkilö joka kärsii erilaisista toiminnallisista häiriöistä tai kiputiloista, osteopatiahoidosta saattaisi olla hyötyä. Hoidossa käsitellään kehon häiriötiloja ja pyritään tutkimaan kiputilojen perimmäiset syyt. Osteopaatti käyttää nivelten mobilisaatiota ja pehmytkudoskäsittelyä hoitomenetelmänä. Lisäksi hoitokeinona käytetään teknistä hierontaa, erilaisia liikehoitoja sekä antaa tarvittaessa kotiharjoitteita. Osteopaatilla pyritään palauttamaan kehon oma tasapaino eli kyseessä ei ole vain rangan naksuttelua eli manipulaatiohoitoa. 

Ihmiskehoa on aina tärkeää ajatella kokonaisuutena sillä kehoon voi syntyä erilaisia tiedostamattomia muutoksia jotka vaikuttavat hermoviestintään, verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja immuniteettiin. Eli jos kehossa pienikin osa toimii huonosti, sitä kautta koko kehon toiminta voi häiriintyä. 

Osteopatialla hoidetaan kaikenikäisiä ihmisiä ja kaikenlaisia vaivoja.

Hoidon aloittamisen tärkein askel on kuitenkin aina itse potilaalla. Kannattaa siis varata aika ja mennä avoimin mielin kokeilemaan. Hoitoon voi hakeutua akuutin tai kroonisten kiputilojen, erilaisten urheiluvammojen, elimistössä olevien tulehdustilojen, selkä- ja niskavaivojen sekä stressin ja rytmihäiriöiden vuoksi.

Esimerkiksi aktiivisesti liikkuvan tai urheilijan olisi hyvin suositeltavaa käyttää osteopatiahoitoja kehon hyvinvoinnin kannalta sekä vammojen ennaltaehkäisyssä. Osteopatiahoidon ansiosta kehon erilaiset häiriötilat korjaantuvat nopeammin ja palautuminen nopeutuu. 

Esimerkiksi suomalaisten selkäkivut ovat 80 % epäspesifisiä selkäkipuja ja tämä tarkoittaa lääketieteen näkökulmasta, että kahdeksaan selkävaivaan kymmenestä ei löydy selkeää syytä. Tämän vuoksi olisi erittäin suositeltavaa käydä kertomassa oireesta osteopaatille ja antaa kyseiselle hoidolle mahdollisuus. Hoitokerralta voit saada mahdollisesti joitain hyviä vinkkejä tulevaan ja mahdollisesti avautua uusia ajatuksia liittyen kyseiseen oireeseen. Keskustelu ja vuorovaikutus ovat hyvin tärkeässä roolissa hoitajan ja potilaan välillä.

On normaalia, että tavallisesti arjessamme käytämme kehoamme epätasapainoisesti ja tästä johtuen kehossa alkaa syntymään erilaisia kireyksiä.  Myös staattiset työasennot voivat johtaa kehon epätasapainoon tai vastapainoisesti liian yksipuolinen tekeminen voi johtaa selkänikamien kireyksiin joka ei ole hyväksi pitkässä juoksussa. Oireet voivat pahentua hyvinkin vakaviksi jos niitä ei hoideta tarpeeksi ajoissa. 

Yleisimmät syyt osteopaatin vastaanotolle ovat niska -ja selkäkivut ja näiden syynä ovat yleensä asentovirheet. Niskakivut voivat pahimmillaan aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä. Osteopaatit hoitavat myös erilaisia hermoston toimintahäiriöitä, kuten puutuneita ja tunnottomia käsiä, migreeniä, olka- ja kyynärkipuja, alaraajakipuja sekä purentavirheitä jotka ovat osteopaateille hyvinkin tuttuja. 

Osteopaatilla hoidetaan myös nykyajan ongelmia kuten ihmisten unettomuutta, masennusta ja stressiä.  Osteopatiapalvelut sopivat myös lapsille ja lapsilukumäärä onkin kasvussa ollut viime vuosina. Hoitoon tullaan mm. kasvukipujen, ylivilkkauden tai purentavaivojen takia. Myös pienet vauvat voivat mahdollisesti saada apua osteopatiasta kuten vatsaoireisiin tai korvatulehduskierteeseen. Kun edellä mainitut oireet on saatu helpottumaan, sitä kautta vauvan itkuisuus vähenee ja nukkuminen paranee. 

Osteopaatti ei välttämättä aloita hoitamista itse oireesta vaan sieltä jossa kehon toimintakyky on eniten alentunut. Hoitaja pyrkii aina ensin tutkimaan alkuperäiset syyt kipuihin ja sitä kautta lähdetään kokonaisuutta hoitamaan. Hoitokertojen määrä riippuu täysin hoidettavan ongelmasta, yleensä akuutin vaivan hoitamiseen riittää yksi tai kaksi kertaa, riippuu täysin oireesta. Ongelmallisemmat vaivat voivat tarvita pidempiä hoitokertoja. Osteopaatti etsii terveyttä eikä sairautta. Osteopatiapalvelut ovat kaikille avoimia ja jos kokee tarvitsevansa apua kehon hyvinvointiin kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään osteopatiahoitolaan.