Klassisen kauniit valaisimet Flos:lta

Mitä meille tulee mieleen sanasta Italia? Ainakin pizza, pasta, Vespa ja monet muotitalot, kuten Prada. Italia sijaitsee ilmastollisesti ihanteellisella alueella Etelä-Euroopassa, eikä sinne edes ole pitkä lentomatka Suomesta. Turisti pääsee kokemaan historian havinaa, mielettömiä kulttuurielämyksiä ja monia kulinaristisia nautintoja. Ei lie ihme, että italialaiset kaupungit Rooma, Napoli, Venetsia ja Firenze ovat tuttuja monelle suomalaiselle. Como-järvellä, Sisiliassa ja Sardiniassakin on moni suomalainen käynyt kastamassa varpaansa veteen ja hankkimassa hieman D-vitamiinia varastoon.

Italialaiset tunnetaan intohimosta, temperamentista, ylpeydestä ja dramaattisuudesta. Elämästä halutaan nauttia. Perhe ja koti asetetaan ykkössijalle. Kotiin halutaan hankkia kauniita, ei pelkästään käytännöllisiä, esineitä. Italialainen ei arastele rohkeita värivalintoja tai yllätyksellisiä muotoja, joten Italiassa on tilausta koristeellisille ja näyttäville tuotteille. Tilanne on erilainen kuin Suomessa, missä asiakas hakee usein jotain tuttua ja turvallista, selkeää ja käytännöllistä, konstailematonta ja puhdaslinjaista. Italialainen nykymuotoilu voi toki olla maltillisempaakin, alkoihan minimalismi-trendi Italiassa jo 1990-luvun lopussa, mutta tuotteissa on yleensä jokin kiehtova jippo. Italia onkin muotoilun mahtimaita. Kaikkialla maailmassa tunnetaan italialaiset huonekalut (kuten Kartellin muovituolit), taloustavarat (kuten Alessin sitruspuserrin), ja tietenkin italialaiset valaisimet.

Flos on tunnetuimpia valaisinvalmistajia maailmassa

Flosin valaisimetFlos on italialainen valaisinvalmistaja, joka on perustettu jo vuonna 1962 Milanossa. 1960-luku oli italiassa muotoilun kukoistuskautta. Talouskasvu näkyi muun muassa siinä, että massat alkoivat kiinnostua muotoilusta. Radioita, astioita ja muita tarve-esineitä ei enää hankittu vain siksi, että ne täyttäisivät tehtävänsä, vaan siksi, että ne kuvastaisivat omistajansa makua ja yksilöllisyyttä. Tuotteiden ei enää tarvinnut olla vain toiminnallisia, vaan myös kauniita ja mielihyvää tuottavia.

Flosin perustivat Dino Gavina ja Cesare Cassina Flos. Molemmilla oli suuret suunnitelmat siitä, miten Italia nostettaisiin muotoilun mallimaaksi. Heillä piisasi ideoita ja kokeilunhalua. Tämä rohkeus ja innokkuus tuotti tulosta, ja Flosin valaisimet alkoivat menestyä maailmalla. Alusta alkaen osa valaisimista oli klassisempaan tyyliin sopivia, ja osa kokeilevimpia ja modernimpia. Korkea laatu oli kuitenkin se avainsana.

Flosin ensimmäiset suunnittelijat olivat Castiglionin veljekset Achille ja Piergiacomo Giagomo yhdessä Tobia Scarpan kanssa. Achille Castiglioni inspiroitui arkisista materiaaleista ja esineistä. Hänen ja hänen veljensä yhteistyötä leimaa puhtaan pöydän ajattelumalli. He halusivat arkijärkeä käyttämällä lähteä miettimään tuotteen muotoa, sen käyttötarkoitusta ja valmistusprosessia aivan alusta asti. Giagomojen ja Scarpan suunnittelemia valaisimia on yhä tuotannossa, sillä heidän henkevät luomuksensa miellyttävät silmää vuosikymmentenkin jälkeen – eikä suosio ole suinkaan hiipumassa!

Klassikoita ja leikkisiä uutuuksia

Flosin valaisinFlosin mallistossa on näiden 60-luvulta peräisin olevien klassikoiden ohella viimeisimpien trendien ja uusimpien innovaatioiden mukaisia jännittävyyksiä. Osa valaisimista on hyvinkin pelkistettyjä, toiset taas leikitteleviä ja eläväisiä. Suunnittelijoina toimivat esimerkiksi Philippe Starck, Jasper Morrison, Marcel Wanders ja monet muut nimekkäät henkilöt. Tavoitteena on tehdä valosta elämys – sitä kohti mennään etsimällä aina uusia teknisiä ratkaisuja, uusia ja laadukkaita materiaaleja sekä puhuttavia ideoita. Hienostuneet ratkaisut yhdistyvät moniin loppuun asti harkittuihin yksityiskohtiin. Konsepti puree.

Flos, minkä pääkonttori sijaitsee nykyään Italian Bovezzossa, valmistaa lukuisia erilaisia pöytä-, lattia-, seinä-, riippu- ja ulkovalaisimia, joita näkee myös suomalaiskodeissa ja erilaisissa liiketiloissa. Suomessa näitä valaisimia myyvät esimerkiksi Stockmann ja Vepsäläinen. Flosin valaisimet ovat melko hinnakkaita. Esimerkiksi Gino Sarfattin suunnittelema 2097-kattokruunu maksaa yli kolme tuhatta euroa, eli suurin piirtein saman verran kuin suomalaisen keskipalkka nykyään on. Tämä kattokruunu on tuttu monista sisustuslehdistä ja -blogeista. Itämaisesta vispilästä inspiraationsa saanut Chasen-riippuvalaisin irtoaisi jo hieman alle kahdella tuhannella eurolla.